Kenapa Kita Yang Suka Travel Amat Perlu Jaga Kesihatan Badan

Jika kalian seorang yang suka travel, kalian jagalah kesihatan kalian. Jagalah makan dan minum kalian. Sentiasalah bersenam untuk kecergasan badan, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Caknalah kesihatan kalian dari umur muda. Jangan nanti dah berumur baru ingat nak jaga makan dan nak ‘exercise’. Masa tu mungkin sudah terlambat. Masa muda ni memang semuanya nampak sihat belaka. Tunggulah umur dah menginjak 40 tahun nanti.

Angka 40 ni sangat sinonim dengan rakyat Malaysia. Selain daripada ukuran kematangan diri dinilai pada umur ini, kesihatan juga mungkin akan mengalami perubahan bilamana garis umur ini dilepasi.

Apa itu penyakit 3 serangakai

Mengikut kajian, ramai rakyat Malaysia mula terkena penyakit 3 serangkai iaitu Kencing Manis, Darah Tinggi dan Penyakit Jantung bila umur mereka dah mencapai 40 dan ke atas. Haaa.. Sangat menakutkan..!

penyakit jantung.. salah satu penyakit berbahaya 1 di Malaysib

Umur 40 tu muda lagi tau. Masa tu kalian baru stabil dari segi kewangan, keluarga, kerja dan banyak aspek kehidupan yang lain. Masa tu kalian baru ada masa untuk travel bersama keluarga kalian.

Duit dah ada, kerja pun tak sesibuk masa baru memulakan karier dahulu. Tenaga pun masih kuat. So ia adalah ‘perfect time’ untuk kalian meneroka dunia bersama keluarga kalian. Barulah seronok.!

Tapi cuba bayangkan sedang kalian berimpian untuk travel ke serata dunia, tiba-tiba kalian di’diagnosed’ dengan salah satu penyakit 3 serangkai tersebut. Mesti sedih kan?

Bila dah terkena penyakit-penyakit tersebut macam-macam perkara dan aktiviti akan menjadi terhad dalam hidup kalian. Lebih-pebih lagi jika ianya dapat dikesan setelah ia berada di tahap yang sudah kronik. Allahu.. Tuhan sahaja yang tahu perasaan pada masa tu.

Kesan penyakit 3 serangkai

Penyakit 3 serangkai ni memang memberi kesan yang ketara kepada badan kita. Untuk yang suka travel pasti kesannya lebih terasa:.

1. Badan akan menjadi lemah.

Ia memang akan memberi kesan kepada stamina kalian. Jika dulu kalian kuat dan boleh melakukan aktiviti apa sahaja, kini kalian sudah tidak sekuat dahulu.

Ini satu kehilangan nikmat yang besar daripada kehidupan kalian jika kalian sejenis yang suka travel.

Ya lah. Macamana kalian nak travel jauh-jauh yang pastinya memerlukan stamina yang tinggi, sedangkan badan kalian sudah tidak mampu menggunakan tenaga yang banyak.

2. Sakit di luar negara

Ini satu kegusaran yang bukan sedikit. Jika kalian ada penyakit-penyakit di atas, dibimbangi ia akan menyerang kalian semasa berada di luar negara. Dan kalian terpaksa dirujuk ke hospital. Ini akan membawa satu masalah yang amat besar buat kalian.

Ia adalah berkenaan kos rawatan dan hospitalisation. Kos rawatan hospital di luar negara teramat mahal jika kita bukan pemegang kerakyatan negara tersebut. Malah kalau kalian tidak mempunyai insurans perubatan, peluang untuk kalian diterima untuk rawatan hospital amat tipis.

Kos hospital di luar negera sangat mahal..!

Perkara pertama yang mereka akan tanya jika kalian dirujuk ke hospital di luar negara adalah apa insurans yang kalian ada. Itu pun bukan semua insurans yang mereka terima. Hanya Insurans yang komprehensif dan yang cover kos perubatan di luar negara sahaja yang akan diterima. Jika tidak kalian memang akan mengalami masalah.

Sudah banyak cerita orang travel ke luar negara dan jatuh sakit di sana, tetapi ada masalah dengan kos rawatan hospital yang melambung tinggi sehingga terpaksa menjual asset-asset yang ada di Malaysia. Dan prosesnya bukanlah mudah.

3. Lemah tenaga batin

Lemah tenaga badan ni bukan sahaja untuk tenaga luaran. Ia juga akan memberi kesan kepada kesihatan lelaki.

Dengan ertikata yang lain jika terkena penyakit di atas, terutama penyakit kencing manis (diabetes), ia memang akan memberi kesan yang buruk kepada tenaga batin.

Pengidap kencing manis kebanyakannya memang akan mengalami masalah s3ks. Lemah tenaga batin, kurang libido dan ejaku-lasi pra-matang memang biasa terjadi kepada yang ada penyakit ini. Ini pastinya akan menyebabkan stress yang bukan sedikit kepada pengidapnya.

Selain daripada Diabetes, Kanser Prostat juga boleh membawa kepada masalah tenaga batin.

Bagi seorang lelaki, umur 40-an adalah umur yang keinginan kepada aktiviti s3k5ual masih tinggi. Jika ini terjadi memang stress. Ya lah.. siapa yang tidak stress jika tanggungjawab utama memberikan nafkah batin tidak berjaya dilakukan suami.

Ia boleh melibatkan pelbagai pihak. Isteri sendiri pasti terkesan kerana sudah tidak dapat menikmati kehidupan berumahtangga seperti dulu lagi.

jika suami ada masalah ‘lelaki’, bukan dia sahaja yang stress, malah isteri pun turut stress kerana dinginnya suami sendiri

Takut bukan? Jadi kepada isteri, kalian jagalah kesihatan suami kalian. Serius..! Ini sangat penting..

Penjagaan kesihatan lelaki terutama kesihatan s3k5ual bukan lagi sesuatu yang taboo di zaman sekarang. Ia sudah banyak dibincangkan secara terbuka. Topik kesihatan lelaki yang dimaksudkan bukanlah cerita mengarut ubat kuat yang pelik-pelik yang mendakwa boleh tahan lama, boleh jadi besar dan panjang tu.

Ia lebih daripada itu. Ianya adalah perihal penjagaan kesihatan.

Ilmu tentang kesihatan lelaki

Selain kalian boleh follow page dan laman web tentang kesihatan yang banyak terdapat di ienternet sekarang, kalian perlu juga tahu tentang ilmu kesihatan lelaki.

Suami Sihat, penyedia comtent tentang lelaki yang sedang meningkat naik sekarang..!

Untuk itu kalian boleh dapatkan info di Suami Sihat, satu jenama penjagaan kesihatan lelaki yang sedang meningkat naik sekarang.  

Kalian follow mereka di blog dan media sosia mereka untuk info dan ilmu tentang kesihatan lelaki:

FB: https://www.facebook.com/suamisihat.com.my/
IG: https://www.instagram.com/suamisihat.com.my/
Twitter: https://twitter.com/SuamiSihat
Youtube: https://youtube.com/c/suamisihat
Website: https://suamisihat.com.my/

Kesimpulan yang boleh dibuat ialah jagalah kesihatan. Jaga makan minum. Kena bersenam. Yang paling penting, mulainya daripada sekarang. Jangan bertangguh lagi.

Jangan ada yang beralasan umur masih muda. Boleh rileks dulu. Jangan…! Mulakan sekarang. Sebab kita tak tau bila penyakit-penyakit tu akan bertandang. Tambah lagi kalau usia dah meningkat 40 tahun ke atas.

Jom amalkan hidup yang sihat. Barulah kita dapat menikmati hidup kita sebaik mungkin. Barulah kitab oleh tunaikan impian kita untuk travel meneroka dunia, baik travel sendiri ataupun pergi dengan agensi travel.

Moga kita dijauhkan daripada segala penyakit berbahaya..!

 219 total views,  4 views today

Related Stories

Discover

Kenapa Kita Yang Suka Travel Amat Perlu Jaga Kesihatan...

Jika kalian seorang yang suka travel, kalian jagalah kesihatan kalian. Jagalah makan...

Bisnes Yang Kalian Boleh Buat Untuk Penuhkan Tabung Travel...

Macam boring jer kan..? Dah tak boleh nak ke mana-mana..! Nak rentas...

Gulai Ikan Aya Terbaik, Kenapa Kalian Mesti Cuba

Gulai Ikan Aya (Tongkol). Ini bukan gulai yang biasa tu. Ini gulai...

DAENG CAR RENTAL & TOURS, 5 Sebab Kenapa Korang...

Sabah memang indah Bagi Abam Hoq, antara negeri di Malaysia...

Tips Untuk Travel Secara Percuma

Ramai yang suka travel, terutama travel ke luar negara. Yang berkesempatan travel...

24 Negara Sudah Dijejaki Sejak Tahun 2011

Kronologi travel Abam Hoq Alhamdulillah, sejak Abam Hoq mula-mula buat...

Popular Categories

Comments

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

%d bloggers like this: